(Over)Leven met kanker – Post 05:
Als de logica ontbreekt
Als de logica ontbreekt, snap ik het niet
In onze zoektocht naar begrip en duidelijkheid rondom onze gezondheid, kunnen wij soms worden geconfronteerd met tegenstrijdige informatie die ons meer vragen dan antwoorden oplevert. Dit overkwam me onlangs ook weer tijdens een gesprek met mijn MDL (Maagdarm Lever) ondersteuner. Wat begon als een routinegesprek over mijn gezondheidstoestand, ging al snel naar een verwarrende uitwisseling van uitspraken die elkaar tegenspraken.
Tijdens ons gesprek sprak de MDL ondersteuner over de aangetroffen cellen in mijn lichaam. Wat aanvankelijk hoopvol klonk – “de cellen zijn goedaardig” – voelde al snel als angst dat het de verkeerde kant op kon gaan.
Ik vroeg om meer uitleg over de impact van mijn levensstijl op mijn gezondheid, waarbij mijn alcoholgebruik meteen ter sprake kwam. Ze vertelde me dat alcohol funest is voor mijn slokdarm, omdat het deze belet om te herstellen. Dit was een waarschuwing die ik niet lichtvaardig opvatte. Het was logisch: alcohol kan leiden tot ontstekingen en schade aan de weefsels. Na deze waarschuwing vroeg ik of ik op andere aspecten van mijn dieet moest letten, zoals bepaalde kruidige voedingsmiddelen en sambal. Tot mijn verbazing kreeg ik te horen dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken en dat ik moest genieten van het eten.
Met deze twee zeer verschillende uitspraken bleef ik achter met een gevoel van verwarring. Aan de ene kant werd ik gewaarschuwd dat alcohol mijn gezondheid zou ondermijnen, aan de andere kant kreeg ik het advies om me geen zorgen te maken over mijn voeding. Dit soort tegenstrijdige informatie is als een puzzel waarvan de stukjes niet passen. Het geeft de indruk dat er geen samenhang is in het advies dat ik ontvang, en het roept bij mij de vraag op: wordt ik wel echt juist geïnformeerd?
Die tegenstrijdige uitspraken blijven door mijn hoofd spoken. Ze zijn als schaduwen die het licht van hoop verdonkeren. Het lijkt alsof er geen duidelijke lijn is in wat ik moet doen of laten. Voel ik me nu opgegeven? Soms lijkt het alsof de antwoorden die mij aangeboden worden, meer gericht zijn op het geruststellen van de arts dan op het werkelijk helpen van mij als patiënt.
In deze tijden van onzekerheid, waarin we onze gezondheid ter hand willen nemen, is het essentieel voor ons om niet alleen enige duidelijkheid te krijgen, maar ook om ons gehoord en begrepen te voelen. Ik realiseer me dat de kunst van communicatie in de gezondheidszorg moeilijk is, en dat zelfs de meest bekwame zorgverleners moeite hebben om complexe informatie helder over te brengen.
Het is in zulke situaties belangrijk om vragen te blijven stellen, om helderheid te zoeken en om ons niet te laten weerhouden door ongewenste verwarring. Het gesprek met de MDL ondersteuner heeft me geleerd dat ik proactief moet zijn in mijn zoektocht naar antwoorden. Want als de logica ontbreekt, snap ik het niet – en dat is iets dat ik niet kan en wil accepteren.
Post 08: Genezen verklaard; Maar is het echt zo’n feest?
Post 07: Periodiek onderzoek: Tussen hoop en vrees
Post 06: Altijd Alert: Een Nieuwe Realiteit
Post 05: Als de logica ontbreekt
Post 04: Van Onzekerheid naar Vertrouwen
Post 03: De schaduw van de genezing
Post 02: Het Taboe Rond Kanker en de Kracht van Taal
Post 01: Diagnose en communicatie