Leven voor de dood – Post 13:

De schrik van Sextortion

Is het schrikken of slikken?

Onlangs ontving ik een verontrustende e-mail van iemand die zich voordeed als een hacker. In deze e-mail claimde de afzender dat hij via mijn webcam een video van mij had gemaakt terwijl ik mijzelf bevredigde. Als ik niet binnen een bepaalde tijd 1.300 euro in bitcoins zou overmaken, zou deze video op mijn sociale media worden verspreid en naar mijn contacten worden gestuurd. Het was een schokkende en bedreigende boodschap die me in eerste instantie een gevoel van ongeloof bezorgde.

Persoonlijk sta ik namelijk heel anders in het leven en beschouw ik mijn bestaan op aarde door de lens van ‘egoïsch’ bewustzijn. Dit betekent dat deze dreiging me niet zo diep raakt als het misschien bij anderen het geval zou zijn. Hoewel ik de ernst van de situatie begrijp, weet ik dat ik, mocht ik hierdoor imagoschade ondervinden, op een gegeven moment maatregelen kan nemen om mezelf te beschermen. In het ergste geval zou ik zelfs mijn leven anders gaan inrichten, maar ik ben bereid om met die uitdagingen om te gaan als dat nodig is.

Om ervoor te zorgen dat ik niet overweldigd raak door gevoelens van onveiligheid, heb ik alvast een plan A en B in mijn hoofd. Het ontwikkelen van deze strategieën helpt me om de situatie beter te beheersen en kalm te blijven, wat essentieel is in dit soort stressvolle omstandigheden.

Tot nu toe heb ik al enkele noodzakelijke stappen ondernomen om mezelf te beschermen. Ik heb mijn wachtwoorden veranderd en tijdelijk mijn social media-accounts gedeactiveerd om te voorkomen dat er ongewenste informatie of beelden worden verspreid. Daarnaast heb ik ook melding gemaakt bij de Fraudehelpdesk, zodat zij op de hoogte zijn van deze bedreiging. Op dit moment is er niet veel meer dat ik kan doen, dus kies ik ervoor om rustig af te wachten en te observeren.

Zelfliefde is een natuurlijk en normaal proces dat we allemaal ervaren, maar het is ver van normaal om zo’n intiem moment met de hele wereld te willen delen. Het recht om privacy te hebben en om de controle over je eigen beelden te behouden, is cruciaal.

Conclusie
Het is van groot belang om je niet te laten intimideren of afpersen door dit soort dreigementen. Blijf trouw aan jezelf en laat je niet overspoelen door de angst en paniek over wat anderen mogelijk van je zullen denken. Je staat niet alleen in deze strijd; er zijn vele mensen die soortgelijke ervaringen hebben doormaken. Daarom is het van belang om je emoties in balans te houden en de juiste stappen te ondernemen. Zoek steun bij vrienden, familie of professionele hulp, en herinner jezelf eraan dat jouw waarde niet afhankelijk is van de mening van anderen. Laat je niet kleineren door de angst van iemand anders; blijf stevig staan en trouw aan jezelf.

Leestip: Bekijk ook mijn vorige artikel: “Eén ziel, twee gedachten”.

Sextortion houdt in dat iemand je afperst met seksueel getinte beelden. Dit kunnen foto’s of video’s zijn. De afperser wil meestal geld of nog meer seksueel getinte foto’s van het slachtoffer. Vaak zijn de beelden gestolen via social media of doordat iemand het cloudaccount van het slachtoffer heeft gehackt. Het manipuleren van beelden met behulp van AI is bovendien steeds geavanceerder geworden, waardoor nepbeelden vaak niet meer van echte beelden te onderscheiden zijn.

Overzicht blogposts:

De schrik van Sextortion

Eén ziel, twee gedachten

De Toekomst Begint Vandaag

Van gedachten naar Intuïtie

Tinnitus: Vriend of Vijand?

Ik ben. En niet dat wat je ziet

Doelbewust leven – Wat nu?

Tijd als illusie

Omgaan met Vriendenloosheid

Toekomst in het nu

Je bent pas telaat als het er niet meer is

Kracht van Volbezet zijn: Een Alternatief voor Druk

Van perfect willen zijn, naar jezelf mogen zijn