(Over)Leven met kanker – Post 02:
Het Taboe Rond Kanker en de Kracht van Taal
Het Taboe Rond Kanker en de Kracht van Taal
Kanker. Een woord dat vaak met een diepe zucht wordt uitgesproken, een woord dat omgeven is door taboes en ongemakkelijke stiltes. Voor velen is het een term die een gevoel van angst en verdriet oproept, een woord dat we liever vermijden. Toch is kanker, als patiënt zijnde, een realiteit die ons dagelijks leven kan beïnvloeden. Ironisch genoeg heb ik dit woord, dat veel mensen met schroom uitspreken, als normaal leren beschouwen, zolang het maar niet als scheldwoord wordt gebruikt.
Het pijnlijke van het woord “kanker” is dat het zo vaak met negatieve connotaties wordt verbonden. Mensen gebruiken het om hun frustratie of woede te uiten, zonder na te denken over de impact die dit heeft op degenen die daadwerkelijk met deze ziekte te maken hebben. Wanneer we het woord als scheldwoord laten verworden, verliezen we de waardigheid en het respect die het verdient. Het woord vertegenwoordigt niet alleen een ziekte, maar ook de verhalen van strijd, hoop en overleving.
Als het onderwerp kanker ter sprake komt, kiezen veel mensen ervoor om het woord te omzeilen. Ze verwijzen naar “de K”, alsof het gebruik van deze afkorting de pijn van de realiteit kan verzachten. Het is begrijpelijk dat mensen zich ongemakkelijk voelen om over kanker te praten. Het is een zware last, en we zijn vaak niet goed uitgerust om ermee om te gaan. Echter, door het gesprek te vermijden, blijven we het taboe in stand houden.
Laten we het taboe doorbreken en een nieuwe manier van communiceren omarmen. Kanker is een werkelijkheid voor velen, en door het openlijk te bespreken, kunnen we niet alleen onszelf bevrijden van het stigma, maar ook anderen ondersteunen en inspireren. Het is tijd om het woord niet langer te verstoppen, maar het met respect en empathie te gebruiken. Want in de woorden schuilt de kracht om te verbinden, om ons menselijke verhaal te delen, en om te erkennen dat we allemaal op onze eigen manier met de uitdagingen van het leven te maken hebben.
Laten we dus samen de openheid zoeken in ons gesprek over kanker. Laten we het uit de taboesfeer halen, het snel en zonder angst op de tong nemen, en het gebruiken als een bron van bewustzijn en hoop. Want uiteindelijk, ondanks de schaduw die het woord met zich meedraagt, is de reis van een patiënt vol verhalen en lessen die het verdienen om gehoord te worden.
Post 08: Genezen verklaard; Maar is het echt zo’n feest?
Post 07: Periodiek onderzoek: Tussen hoop en vrees
Post 06: Altijd Alert: Een Nieuwe Realiteit
Post 05: Als de logica ontbreekt
Post 04: Van Onzekerheid naar Vertrouwen
Post 03: De schaduw van de genezing
Post 02: Het Taboe Rond Kanker en de Kracht van Taal
Post 01: Diagnose en communicatie